AMSTERDAM – Postbodes van TNT leggen op 16 november 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden donderdag aangekondigd in een gezamenlijk persbericht.

De medewerkers van TNT staken uit protest tegen het gedwongen massaontslag van duizenden collega's. De landelijke actiedag vindt plaats in Den Haag.

“TNT heeft nog tot maandag 8 november 12.00 uur de tijd om te reageren op het ultimatum van de vakbonden om een staking te voorkomen”, melden de vakbonden. Tot op heden hebben de bonden nog geen reactie gekregen van het postbedrijf.

Bestuurder Peter Wiechmann van vakbond FNV Abvakabo zegt dat het hem "zou verbazen" als TNT voor die tijd nog reageert. Hij schat dat er in de 20.000 werknemers deel zullen nemen aan de staking.

Voorbarig

De voorbereidingen voor de staking op 16 november gaan daarom onverminderd verder, stellen zij. De bonden waarschuwen voor vertragingen in de postbezorging. Wel zijn er voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat medische post en rouwpost wel worden bezorgd.

Een woordvoerder van TNT noemt de stakingsdreiging "voorbarig", omdat het ultimatum nog niet is verlopen. "Bovendien lost een staking niet het probleem op van een krimpende postmarkt."