LONDEN - De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, neemt geen extra maatregelen om de economie te stimuleren. Dat bleek donderdag na de maandelijkse rentevergadering van de BoE.

Eerder was er sprake van dat de centrale bank, net als zijn Amerikaanse tegenhanger de Federal Reserve, meer zogenoemde kwantitatieve verruiming zou toepassen. Dit komt neer op het opkopen van staatsobligaties en andere financiële instrumenten om de geldhoeveelheid in de economie te vergroten in de hoop dat dit leidt tot economische groei.

Onlangs bleek uit een eerste raming dat de Britse economie in het derde kwartaal met 0,8 procent is gegroeid. Dit was flink meer dan verwacht en nam het argument dat de economie meer stimulering nodig heeft in elk geval tijdelijk van de tafel.

Fed volgen

ING-econoom James Knightley denkt dat de BoE uiteindelijk wel met meer maatregelen zal komen, maar dat deze nog even op zich laten wachten. ''Het gebrek aan krediet, overheidsbezuinigingen en dalende huizenprijzen drukken waarschijnlijk op de economische activiteit en we geloven dat de BoE uiteindelijk de Federal Reserve zal volgen.''

Zoals verwacht liet de BoE donderdag het belangrijkste rentetarief staan op 0,5 procent. De rente staat al sinds het voorjaar van 2009 op dit historisch lage niveau.

Verdeeldheid

Binnen het bestuur van de BoE bestaat verdeeldheid over de te volgen koers. Tijdens de vergadering in oktober stemde een lid voor meer monetaire versoepeling, terwijl een ander lid juist stemde voor een renteverhoging. De rest van het bestuur was neutraal, maar waarschijnlijk met een lichte voorkeur voor meer stimulering.