Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week onder andere: de kracht van Facebook voor een beter milieu, duurzame Chinese lantaarns en de zonnebioscoop.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

THREElittleSTEPS is een initiatief op Facebook om straatvuil tegen te gaan. Op de Facebook-pagina roepen de initiatiefnemers op elke dag drie stukken vuil op te rapen en weg te gooien. De gebruikers maken hier dan foto’s van en verspreiden dit via het sociale netwerk onder hun vrienden, om ook hen aan te sporen.

En de boodschap zou op via Facebook zomaar viraal kunnen worden. Een prachtig, idealistisch initiatief wat lijkt op de principes uit de film ‘Pay it Forward‘.

Bloom-laptop

Studenten van Stanford University kunnen sindskort laptops eenvoudiger laten recyclen. Zij bedachten een prototype laptop, Bloom, waarvan het materiaal eenvoudig in tien stappen uit elkaar te halen is: een sterk staaltje modulair design. Hierdoor zijn alle onderdelen te recyclen, in tegenstelling tot laptops vandaag de dag. Het uit elkaar halen duurt namelijk nu wel zo’n drie kwartier en is daarom niet efficiënt genoeg.

De studenten werkten samen met Finse studenten van de Aalto University. Het ontwerp voor de prototype was onderdeel van een wedstrijd die ontwerpbureau Autodesk uitschreef. De studenten wonnen met dit idee een Inventor of the Month Award.

Sky Orbs

Het Engelse Sky Orbs heeft intussen al zijn hoofd gebroken over hoe het Chinese nieuwjaar duurzamer verlopen kan. De luchtlantaarns die Chinezen (en liefhebbers) doorgaans oplaten, geven een mooi gezicht, maar de projectielen komen uiteindelijk terug op de grond. En dat is slecht voor het milieu.

Daarom bedacht Sky Orbs een soort wol voor de lantaarns, die honderd procent biologisch afbreekbaar is. Een slimme zet, want nu kunnen Chinezen zonder zorgen urenlang luisteren naar hun knalvuurwerk.

Off-On

Communicatie-bureau Wieden + Kennedy heeft een -inhouse manier bedacht om duurzaam te zijn en tegelijkertijd anderen te helpen. Off-On is een systeem ontwikkeld om energie op het kantoor te besparen. De bespaarde energie wordt op speciale manieren gemonitord, zoals door een screensaver of LED-displays.

De medewerkers kunnen dan meteen zien of ze extra hun best moeten doen of niet. En hun best doen heeft zin: de bespaarde energie wordt op deze manier geleverd aan schoolkinderen in Nairobi. Bij een besparing van tien procent per jaar zijn vier klaslokalen en een keuken te voorzien van stroom.

Zonnebios

The Sol Cinema is een caravan, rijdend op batterijen en uitgerust met zonnepanelen. Creatievelingen hebben de energie van dit bouwsel zo efficiënt weten te gebruiken dat de sleurhut omgetoverd is tot een volledig werkende bioscoop.

Makers van deze ‘zonnebioscoop’ weten dus door middel van zonne-energie een leuke business op te zetten. Nou ja, business: men kan gratis in de bioscoop vertoeven om lekker een filmpje te pakken.

De zonnebioscoop biedt ruimte voor acht volwassenen (of twaalf kinderen) en een popcorn-automaat. De caravan rijdt rond op evenementen om aandacht te vragen voor het milieu.

Alle afleveringen van Update Duurzaam lees je op Idealize.nl