WASHINGTON - De Amerikaanse centrale bank heeft een moedige stap gezet met de nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie. Dat zei hoofdeconoom Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag tegen de Franse radiozender Europe1.

Volgens Blanchard is de operatie, waarbij de Federal Reserve in de komende maanden voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties opkoopt, historisch zonder precedent. De gevolgen voor Europa en de opkomende economieën zijn echter moeilijk in te schatten, stelde hij.

Blanchard vreest niet dat de inflatie in de Verenigde Staten uit de hand zal lopen door de nieuwe stappen van de Fed. ''Als het inflatie creëert, is dat niet het einde van de wereld. De inflatie in de VS is nu erg laag en er is een gevaar van deflatie.''

Huizen kopen

De Amerikaanse econome en commentator Caroline Baum komt donderdag in haar column voor persbureau Bloomberg met een creatief, alternatief plan voor de stimuleringsmaatregelen van de Fed. In plaats van staatsleningen zou het Amerikaanse stelsel van banken huizen moeten opkopen.

De huizenmarkt in de VS zit al lange tijd in het slop. Door hier in te stappen zou de Fed de markt kunnen stabiliseren, schrijft Baum. De centrale bank zou de huizen kunnen gebruiken om werknemers te huisvesten. Baum wees er daarbij op dat het goed is voor een buurt als leegstaande huizen betrokken worden.

Een belangrijk bijeffect is volgens de econome dat de Fed de markt voor staatsobligaties zo niet verstoort, wat wel gebeurt bij het opkopen van staatsschuld.