AMSTERDAM - Het aanbod van biologische en fair trade-producten in de Nederlandse supermarkten is ten opzichte van een jaar geleden met ruim 10 procent gestegen.

Dat blijkt donderdag uit metingen van Milieudefensie en Solidaridad, een organisatie die de duurzame economie promoot. Volgens de telling heeft elke supermarkt gemiddeld 90 'verantwoorde' producten in de aanbieding. Vorig jaar lag dat aantal nog op 78.

Supermarkt Plus is met gemiddeld 210 biologische producten per filiaal net als de vier voorgaande jaren de best presterende keten. Jumbo bezet met 200 producten de tweede plaats. Coop is van de koplopers de grootste stijger en komt dit jaar op nummer drie uit.

To Go

Supermarktfilialen van Albert Heijn verkopen gemiddeld 156 biologische producten. De speciale AH to go-winkels voor de snelle aankoop onderweg eindigen echter helemaal onderaan de ranglijst van Milieudefensie en Solidaridad. Gemiddeld verkopen deze winkels slechts 2 biologische artikelen, evenveel als bij de Aldi.

De 'EKO-Award' gaat dit jaar naar een filiaal van Plus in Amersfoort. Deze winkel telt meer dan duizend biologische producten. De 'Fair Trade-Award' is dit jaar voor een Jumbo-winkel in Groningen. Die winkel verkoopt bijna 500 fairtrade-producten.