Ik moet eerlijk zeggen dat ik Rutte, behalve een bekwaam politicus, niet de kwaliteiten van verbinder zou hebben meegegeven, althans niet tot een week of wat geleden. Maar na het live bekijken van de twee dagen in de tweede kamer - waarin hij zijn regeringsakkoord van het minderheidskabinet verdedigde - ben ik een andere mening toegedaan.

Het gaat er niet om of je de politieke kleur van de minister-president hoog in het vaandel hebt. Of dat deze getrouwd is of niet, wat de PvdA blijkbaar wel belangrijk vond, maar wat een leider wel moet hebben is een bepaalde uitstraling dat hij of zij boven de partijen staat.

Een verbinder zorgt ervoor dat ‘the job gets done’ en wil dat alle neuzen dezelfde richting op wijzen en de klus geklaard wordt. Dat kan in het begin weerstand oproepen. Of sterker nog, dat zal in ieder verandertraject – wat deze regering ook als opdracht heeft – het geval zijn.

Maar aan het eind van het traject moeten mensen er op terugkijken en zich realiseren dat die leider het wel met iedereen samen gedaan heeft, de klus geklaard is en een solide toekomst is gecreëerd.

Achterban

Een leider zonder achterban is geen leider, een leider met een achterban die continue verdeeld is is een rommelige, weinig visionair leider en een leider die continue alleen voor de eigen gelederen gaat staan is ronduit een slechte leider. Van die laatste twee hebben we de voorbije jaren veel voorbij zien komen in de politiek en in het bedrijfsleven en het wordt tijd dat de politiek het initiatief neemt in echt leiderschap.

Een verbindende rol is in een verdeelde maatschappij, wat een economische crisis nu eenmaal met zich meebrengt, essentieel. Deze rol lijkt Rutte zich toe te eigenen en zal hem sieren als hij dit vol weet te houden. Daarnaast is hij de politicus die het glas halfvol ziet en dat is tijdens ieder soort crisis belangrijk.

Maar last but not least, een leider van nu is ook een man of vrouw die de achterban de nieuwe economie mee inloodst. En hoewel aan de woorden nieuwe economie verschillende verklaringen worden verbonden, is een nieuwe economie nog steeds individualiteit maar dan met gebruik van verschillende vormen van gezamenlijkheid.

Samen

Wees transparant, vertel het zoals het is en maak het met dure woorden niet mooier dan het is. Maar neem bijvoorbeeld ook de corporate organisatie die bonussen hangen aan gezamenlijkheid. Welnu, dan vorm je als ZZP’ers en MKB’ers die gezamenlijkheid.

Want dan creëer je evenwicht en is de grootste werkgever van Nederland niet die ene man of vrouw die enkele personeelsleden wat wil bieden, maar wordt het plots een volwaardige gesprekspartner. Waarbij marktwerking nog steeds zijn werk doet en gepassioneerde toppers zullen excelleren en dit met een leider die deze partijen weet te verbinden en niet lijnrecht tegenover elkaar zet.

Drammen

Vooralsnog ziet het er naar uit dat Rutte die verbindende persoon is en dat is een hele verademing na al die mannen en vrouwen die drammend (lees ook: stampvoetend) achter het spreekgestoelte in de tweede kamer staan.

Ik ga me met veel genoegen verder verdiepen in de mogelijkheden van de nieuwe economie, want ik heb een sterk vermoeden dat we een leider hebben die daar wat mee kan … en doet.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op Twitter.