SINGAPORE - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas houdt vanaf donderdag haar vloot van zes A380-toestellen aan de grond. De maatschappij wil een onderzoek naar een probleem met een motor van een van haar toestellen afwachten.

Een A380 onderweg van Singapore naar Sydney moest donderdag kort na vertrek een noodlanding maken vanwege een probleem met een motor.

Andere maatschappijen die het toestel ook gebruiken, waaronder Lufthansa, Emirates, Singapore Airlines en Air France, lieten weten gewoon door te vliegen met het grootste passagierstoestel ter wereld.

Airbus

De Europese vliegtuigbouwer Airbus, onderdeel van het concern EADS, heeft nog geen commentaar gegeven. In eerste instantie kwamen berichten naar buiten dat het toestel verongelukt zou zijn. Maar de 459 mensen aan boord zijn ongedeerd gebleven.

Het incident met de A380 is het ernstigste tot nu toe met het nieuwste toestel van Airbus, dat in 2005 zijn eerste vlucht maakte en nu iets meer dan drie jaar commercieel vliegt.

De introductie van de A380 is enkele malen vertraagd. Er staan meer dan tweehonderd bestellingen in de boeken, maar er zijn pas 37 toestellen afgeleverd.

Specialisten

Airbus stuurt een team specialisten naar Singapore om te kijken wat er precies aan de hand was met de A380 van Qantas Airlines.

Het bedrijf bevestigde dat een van de vier motoren van het toestel het liet afweten. De A380 van Qantas was op 19 september vorig jaar aan de luchtvaartmaatschappij geleverd en had er ruim achtduizend vlieguren opzitten. Het toestel heeft vier Rolls-Royce Trent 900-motoren.