Apple bedreigt het Nederlandse iPad-alternatief nPad. De naam maakt volgens Apple inbreuk op zijn handelsmerken, en sommeert de fabrikant een andere merknaam te kiezen.

De Nederlandse tablet nPad wordt niet meer onder die naam geleverd omdat Apple dat heeft verboden. Dit bevestigt Hugo Leijtens van fabrikant Nexocial aan Webwereld. Het verklaart waarom de website van het bedrijf al enige tijd uit de lucht is en waarom de tablet niet meer leverbaar is.

De nPad was wereldwijd een van de eerste tablets op de markt die moest concurreren met de iPad van Apple. Het apparaat kon deze zomer dan ook rekenen op flink wat media-aandacht. Al eerder was het apparaat op Cebit in Hannover te bewonderen.

Windows 7

Leijtens wil de nPad - die Windows 7 draait en een eigen gebruikersinterface heeft - laten samenwerken met het Nexocials Enterprise 2.0-platform, dat gebaseerd is op Microsofts Sharepoint. Kort na de lancering afgelopen zomer kregen Leijtens en de distributeur een meningsverschil. In augustus kreeg Nexocial uit het Chinese Chengdu ook nog eens van Apple te horen dat men de naam niet kon gebruiken.

"Ik weet zeker dat de naam pad niet beschermd is, het werd al in 1966 in Star Trek gebruikt, en daarnaast door andere bedrijven zoals Asus voor tablets gebruikt", zegt Leijtens. Hij had echter geen zin in een juridisch gevecht.

Exemplaren

De nPad heeft nog geen nieuwe naam. Van de tablets zijn slechts honderd exemplaren geleverd en op dit moment draaien nog enkele pilots met het apparaat bij grote bedrijven. "Het kan ook zijn dat we gaan samenwerken met een grote fabrikant", zegt Leijtens, die stelt dat de consumentenmarkt voor tablets nu al overvol begint te raken.

"In Chengdu wemelt het van de klonen." In de zakelijke markt liggen volgens Leijtens nog wel kansen.

Vechtmarkt

Nederlandse bedrijven zijn er vroeg bij met iPad-achtige tablets, dreigen verzeild te raken in een enorme vechtmarkt. Sinds zaterdag is bijvoorbeeld de veelbesproken Galaxy Tab van Samsung in Nederland verkrijgbaar. Beeldschermproducent ViewSonic heeft deze week twee Android-tablets aangekondigd.

Op dit moment hebben de Nederlandse fabrikanten nog een kleine voorsprong omdat de meeste tablets vanaf volgend jaar worden aangeboden. Die moeten eerst nog voor Android 3.0 worden gecertificeerd.