AMSTERDAM – Voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis stappen financieel directeuren liever naar de bank voor financiering dan naar de aandelenmarkt. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van Deloitte onder CFO’s.

Bijna de helft (47 procent) van de financiële topmannen geeft de voorkeur aan bancair krediet. Ongeveer een kwart prefereert de aandelenmarkt als financieringsbron. “Bancair krediet stijgt in populariteit als gevolg van de lage rentestanden en betere beschikbaarheid”, verklaart Wilten Smit, partner bij de accountantsorganisatie.

De aantrekkingskracht van de beurs daalt met 11 procent en 78 procent van de CFO’s vindt het geen goed moment om de aandelenmarkt op te gaan.

Obligatiemarkt

De aantrekkingskracht van de obligatiemarkt heeft een recordniveau bereikt; 58 procent van de CFO’s beschouwt deze als een goede financieringsbron.

Hoewel 60 procent van de bedrijven het komende jaar behoefte heeft aan (her)financiering, is de kans dus klein dat dit door middel van een aandelenemissie gebeurt.

De helft van de financieel directeuren vindt dat aandelen nog altijd ondergewaardeerd zijn. Ze zijn er bovendien van overtuigd dat de AEX over 12 maanden hoger sluit dan vandaag.

Optimistisch

CFO’s zijn een stuk optimistischer geworden. Na een stevige dip in het tweede kwartaal, is nu 56 procent van hen positief gestemd over de financiële vooruitzichten van hun organisatie.

De angst voor een dubbele dip is niet groot. Slechts enkele financieel directeuren merken op dat een nieuwe economische neergang het meest gevreesde risico voor hun bedrijf is.