INGOLSTADT - De Duitse autofabrikant Audi geeft plankgas om aan de sterke vraag te kunnen voldoen. De fabrieken draaien op volle capaciteit en ook volgend jaar zal de capaciteitsbenutting hoog blijven. Dat maakte Audi dinsdag bekend.

Volgens Audi liggen de wereldwijde orders duidelijk boven de verwachtingen. Het bedrijf uit Ingolstadt profiteert vooral van een sterke vraag in China.

De dochteronderneming van autoconcern Volkswagen verwacht dit jaar wereldwijd 1,08 miljoen auto's te verkopen. In 2015 moeten dat er 1,5 miljoen zijn.

Omzet

Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet van Audi met 20 procent tot 26 miljard euro. De operationele winst verdubbelde bijna tot 2,3 miljard euro.

Audi is daarmee de belangrijkste winstaanjager van het Volkswagen-concern, dat in de eerste negen maanden een operationele winst behaalde van 4,8 miljard euro.

Autoverkopen

De Duitse brancheorganisatie VDA heeft zijn verwachtingen voor de autoverkopen in Duitsland voor dit jaar licht naar boven bijgesteld tot boven de 2,9 miljoen stuks. Dat heeft VDA dinsdag bekendgemaakt.

De nieuwe voorspelling betekent nog altijd een scherpe daling van de verkopen met 23 procent ten opzichte van 2009. Toen konden autoproducenten profiteren van maatregelen van de overheid om de verkopen van nieuwe auto's te stimuleren.

De branchevereniging ging eerder uit van 2,8 tot 2,9 miljoen nieuwe autoverkopen in 2010. ''De Duitse autoindustrie is sneller uit de crisis gekomen dan we verwacht hadden'', aldus VDA-bestuurder Martin Wissmann.