AMSTERDAM - Shell vindt de miljardensubsidie die de Nederlandse overheid verstrekt voor twee windmolenparken op de Noordzee onverstandig. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Volgens bestuursvoorzitter Peter Voser is de aanleg van de parken tientallen keren duurder dan een moderne gasgestookte centrale van dezelfde omvang. Het is de eerste keer dat Shell kritiek uit op de subsidie voor windparken op zee.

“Deze twee parken hebben een gezamenlijke capaciteit van 600 megawatt”, aldus Voser in het FD. “Maar gezien de schommelingen in de productie komt dat feitelijk neer op dezelfde hoeveelheid elektriciteit als een moderne gasgestookte elektriciteitscentrale van 200 megawatt.” Die kost volgens de topman 280 miljoen euro.

Investeren

Shell is zelf deeleigenaar en -exploitant van het eerste Nederlandse windmolenpark op de Noordzee, voor de kust bij Egmond aan Zee. Voor Voser heeft dat aangetoond dat het onmogelijk is om een windenergiepark in zee aan te leggen zonder overheidssteun.

Volgens Voser is dat iets om in gedachten te houden bij de plannen voor miljardensubsidies. Shell heeft al eerder gezegd niet in nieuwe windparken op zee te investeren.