AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd heeft het premie-inkomen dit jaar tot nu toe met 7 procent zien groeien. Dit bleek uit een dinsdag uitgegeven tussentijds handelsbericht van het concern.

Het premie-inkomen uit levensverzekeringen steeg met 10 procent tot 2,6 miljard euro. Het premie-inkomen uit andere verzekeringen, zoals schade, steeg met 3 procent tot ruim 1,16 miljard euro.

Delta Lloyd sloot dit jaar een aantal contracten met pensioenfondsen. Daarbij neemt de verzekeraar de verplichtingen over en doet het pensioenfonds een kapitaalstorting.

Het bedrijf voorziet dat meer pensioenfondsen verplichtingen van vooral inactieve pensioendeelnemers van de hand willen doen.

Banksparen

''Bij het collectieve levenbedrijf is de vraag goed. De individuele kant van de markt staat onder druk en wordt door een deel vervangen door banksparen'', zei bestuursvoorzitter Niek Hoek in een toelichting.

Banksparen is een fiscaal aantrekkelijke manier van sparen. Delta Lloyd zag de bankspaartegoeden sinds begin dit jaar bijna verdubbelen tot 618 miljoen euro.

Schadeclaims

Bij schade zag het bedrijf het aantal claims in vergelijking met 2009 afnemen. ''We zitten onder de afgegeven doelstelling van 98 procent'', zei Hoek. Daarbij doelde hij op de zogenoemde 'combined ratio'.

Dit is een maat voor de winstgevendheid van schadeverzekeringen. In het algemeen geldt voor een verzekeraar, hoe lager, hoe beter.

De topman zei dat de toestand in de Nederlandse economie duidelijk is verbeterd. ''Wij zien toch een behoorlijk economisch herstel optreden. Onder meer in de verkoop van nieuwe auto's, transportvolumes die toenemen en de haven van Rotterdam die aantrekt op sterke export uit Duitsland.''