Er zit een groot risico in de manier van werken van veel zelfstandig ondernemers vanwege het feit dat de omzet uitsluitend afhankelijk is van de eigen inspanning. Zorg daarom dat je manieren creëert om omzet te maken, ook als je even niet kunt -of wilt- werken.

In mijn persoonlijke leven streef ik al jaren naar financiële onafhankelijkheid. Voor mij staat financiële onafhankelijkheid voor vrijheid. Vrijheid om te kunnen doen wat je leuk vind. Let wel, financiële onafhankelijkheid is niet hetzelfde als veel geld hebben.

Er zijn voorbeelden te over van mensen die miljoenen kregen of verdienden en die binnen de kortste keren berooid waren. Nee, financiële onafhankelijkheid is eenvoudigweg meer geld binnen krijgen dan je nodig hebt voor alle kosten van je levensonderhoud, *zonder* dat je er iets voor hoeft te doen.

Passief inkomen

Passief inkomen dus. Klinkt als iets om naar te streven, is het niet? En zo ingewikkeld is het niet, maar het vereist spaarzaamheid en een plan. En toch gaat het daar vaak mis.

Veel mensen vertellen me geen geld opzij te kunnen zetten en dus niet te kunnen sparen om uiteindelijk passief inkomen te genereren. Voor iedereen die dat denkt, heb ik een tip: Google eens op “the latte factor”. Het is bij Oprah geweest, dus is het waar :-)

Met geld geld verdienen

Maar serieus, voor diegenen die wel de stap nemen en beginnen met sparen zijn er allemaal manieren om passief inkomen te generen. Bijvoorbeeld door je spaargeld op een bank te zetten en rente te trekken. Goed, het is niet sexy en het levert niet veel op. Maar geld is geld.

Gelukkig zijn er ook manieren om een hoger rendement op je geld te krijgen, maar het risico neemt dan evenredig toe. Het Icesave drama is daar een prachtige illustratie van. Als je risico niet erg vindt, zijn er legio opties, variërend van het kopen van vastgoed tot aandelen en zelfs rechten op muziek en boeken behoren tegenwoordig tot de particuliere mogelijkheden.

De boodschap? Met een beetje gezond verstand is er met je spaargeld inkomen te genereren en als het balletje eenmaal rolt… Nou ja, je snapt het wel, met geld kun je geld verdienen. En als het allemaal gezond verstand is, waarom passen we dat dan niet toe in ons zakelijke leven?

Passieve omzet

Een beetje een misleidende vraag, want de meeste succesvolle bedrijven doen dit natuurlijk wel. Telecom providers investeren in een netwerk, verkopen abonnementen en laten het geld vervolgens binnenstromen met nauwelijks inspanning (als je me niet gelooft, bel dan maar eens een helpdesk!)

En ook Ronald MacDonald verdient eigenlijk zijn geld met het uitbaten van vastgoed op elke A-locatie in de wereld! Nog een voorbeeld? In de software wereld wordt ronduit het meeste geld verdiend aan de beheer- en onderhoudscontracten nadat de software is verkocht of gebouwd.

Nee, mijn vraag is dan ook gericht aan de zelfstandige ondernemer die een dergelijke strategie niet heeft. Het antwoord is waarschijnlijk een variatie op “ik heb geen tijd/geld/ruimte om te investeren”. En daar ben ik het net zo mee oneens als met het argument dat personen geen geld opzij kunnen zetten om te sparen.

Geef jezelf een schop

Elke ondernemer kan geld apart zetten. Echt waar. Kijk jezelf maar eens streng aan. Beter nog, geef jezelf maar een schop en begin. Gebrek aan ideeën in je eigen werkveld? Diversifieer! Ga eens buiten de deur eten, ga eens vreemd! Ik geef een voorbeeld.

Stel dat zelfstandig organisatieadviseur Henk 1.000 euro per maand opzij kan zetten. Aan het einde van het jaar heeft hij 12.000 euro en is hij in staat om met een bedrijfsfinanciering nog eens 30.000 euro op te halen. Dat betekent dat hij in staat is om drie garageboxen a 15.000 euro te kopen en die te verhuren. Op die manier haalt Henk rond de 4.000 euro aan passieve omzet binnen per jaar.

Natuurlijk, heeft hij te maken met kosten, onderhoud en administratie. Maar kom op! Henk is geen ondernemer geworden als hij geen obstakels kon overwinnen! De boodschap? Hou gewoon een paar jaar vol en je zult zien dat je een stevig eind op weg bent naar financiële onafhankelijkheid.

Dit is nog los van de diverse fiscale voordelen die dergelijke investeringen opleveren. En gezien mijn overtuiging dat belastingen eigenlijk diefstal zijn, is dat alleen al iets om naar te streven!

Robert Mekking is organisatieadviseur bij Desiris Advies. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.