AMSTERDAM – Apple heeft Motorola aangeklaagd wegens patentbreuk. Apple vindt dat applicaties in onder andere Motorola’s Droid-toestellen de patenten van Apple schenden. Dit bleek dit weekend uit documenten van een Amerikaanse federale rechtbank in de staat Wisconsin.

Volgens de producent van de iPhone schendt Motorola zes patenten. Het gaat onder andere om touchscreen en multitouchscreen technologie, maar ook om besturingssysteemen die Motorola gebruikt.

Apple vraagt om een schadevergoeding en wil dat Motorola stopt met het verkopen van zijn producten.

Positie

Eerder deze maand klaagde Motorola juist Apple aan. Motorola beweerde bepaalde technieken te hebben ontwikkeld waarvan Apple juist zeker wist dat ze afkomstig waren van oprichter Steve Jobs.

Motorola zegt in een reactie dat ze vertrouwen hebben in hun positie en dat ze van plan zijn zichzelf krachtig te verdedigen.

Rechtzaak

Het is de tweede keer in korte tijd dat Motorola een rechtszaak aan zijn broek krijgt voor een inbreuk op intellectueel eigendom. Enkele weken geleden eiste softwareconcern Microsoft bij een federale rechtbank in Washington dat Motorola stopt met de schending van zijn patentrechten.

De klachten van Microsoft hadden ook betrekking op de smartphones, waaronder de Droid 2. Het bedrijf zou octrooirechten voor onder meer de e-mailfunctie, de agenda- en de adresboekapplicatie hebben geschonden.