AMSTERDAM – De grootste jaarlijkse bankiersbijeenkomst in de wereld streek afgelopen week neer in de RAI. NUzakelijk peilde de stemming.

Een kleine negenduizend bankiers, financieel experts en it-specialisten wisselden kennis uit, probeerden contracten in de wacht te slepen en waren aan het netwerken bij Sibos.

“Erg positief en erg druk”, vat Sophie Tarrale het evenement samen. Tarrale is productmanager bij Société General en is hier vooral om de seminars bij te wonen en te kijken of ze nog iets nieuws oppikt.

Sfeer

Volgens Tarrale is de veranderde sfeer het meest opvallende aan het congres. “We komen natuurlijk net uit de crisis, maar ik merk dat er hier een betere sfeer is vergeleken met vorige conferenties”, aldus de Française.

Ze noemt als dieptepunt het congres in Wenen in 2008: “Midden op het congres sloten opeens de stands van de Amerikaanse banken. Het was rond de tijd van Lehman Brothers. Toen was er een erg depressieve sfeer. Nu is het veel positiever.”

Overkill

Bij de haringkar van de Amerikaanse bank Citigroup vertelt Martin Rom Colthoff van Capgemini Financial Services dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft op Sibos. Hij is vooral hier om te netwerken. “De seminars zijn een beetje matig, eigenlijk overkill. Ik wil horen wat de nieuwe ontwikkelingen zijn, maar die hoor ik niet.”

Colthoff denkt dat de beurs geen grote invloed op de financiële sector voor Amsterdam zal hebben. “Het is heel internationaal, dus voor Nederland zal dit niet zoveel betekenen, maar Amsterdam heeft natuurlijk wel een ideale locatie en voor Europa betekent dit dus wel veel.”

Kosten

Gezelligheid heerst op het congres, maar er moet natuurlijk wel geld in het laatje komen. De uitgaven van een weekje Sibos lopen al snel in de tienduizenden euro’s, maar daar maakt Colthoff zich geen zorgen over. “De kosten? Die haal ik er makkelijk uit.”

Ryanne Cox van Kas Bank vertelt dat ze hier vooral is om deals verder te duwen. De echte contracten worden hier niet afgesloten. “Waar je normaal gesproken lang moet reizen om al je klanten te ontmoeten zijn ze hier op één plek”, vertelt ze. Collega Peter Rouwen concludeert na de drukke week: “we staan op onze laatste voeten".