BAARN - Zomer 2010 heeft de beroerde zomer van vorig jaar voor de reisbranche niet goedgemaakt. De omzet is nipt in de plus gekomen, met dank aan een eindspurtje in de nazomer.

Het aantal mensen dat de landsgrenzen overging ligt echter dik 1,5 procent onder dat van vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van GfK Travelscan, die de ANVR bekendmaakte.

In het begin van het jaar zag het er heel slecht uit voor de sector. Januari is traditioneel de maand die het zwaarst weegt in de boekingen en juist in die maand zaten de boekingen qua omzet 8 procent onder het toch al lage niveau van 2009. Bijna 6 procent minder mensen maakten toen reisplannen.

''In januari wordt bijna een kwart van de zomervakanties geboekt'', weet onderzoekster Judith Manenschijn van GfK Retail & Technology.

Plussen

De maanden februari en maart, die wat minder gewicht in de schaal leggen dan de eerste maand van het jaar, lieten wel plussen zien. ''Omdat de boekingen daarna weer wat wegzakten, kwam het keerpunt pas in augustus'', aldus Manenschijn.

Doordat de stijgende lijn doorzette, behaalde de branche over het hele zomerseizoen een omzetplus van 0,3 procent. Het zomerseizoen loopt van april tot en met oktober.

De mensen die op vakantie gingen, gaven wel iets meer geld uit. Was dat vorig jaar gemiddeld per persoon nog 581 euro, nu lag dat op 593 euro, een stijging van ruim 10 euro.

Turkije

Qua bestemmingen zijn het overduidelijk Turkije en Egypte die de beste zaken doen, ten koste van de meer traditionele vakantielanden Spanje en Griekenland. In omzet pakte Turkije er 11 procent bij, Egypte zo goed als een kwart. ''Bij Turkije is het echte groei. Egypte had het vorig jaar lastig, zij pakken nu wat terug.''

Spanje en Griekenland hebben het kennelijk verbruid bij de Nederlandse vakantieganger; Spanje leverde over de hele periode dik 8 procent in, Griekenland iets meer dan 6 procent. Bij de echt verre bestemmingen is een terugkeer te zien naar de Nederlandse Antillen, Indonesië en de VS. ''Ook die bestemmingen hadden het vorig jaar moeilijk'', aldus Manenschijn.

Herfstvakantie

De herfstvakantie biedt hoop voor de toekomst. In de eerste twee weken van de herfstvakantie gingen dik 10 procent meer mensen dan in de vergelijkbare periode vorig jaar op reis, waarbij Turkije weer als glansrijke winnaar uit de bus komt met 50 procent meer passagiers.

''En dat was vorig jaar ook al de tweede bestemming.'' De last-minutes die afgelopen week zijn geboekt zijn overigens nog niet in deze cijfers meegenomen.

Nederland

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat tijdens de herfstvakantie, die op 16 oktober begon en die duurt tot en met zondag, 1,3 miljoen mensen erop uit trokken. Van dat aantal bleef de helft in Nederland, eenzelfde verdeling als vorig jaar.

De meeste mensen trokken er in de eerste week opuit toen de regio's Zuid en Midden vakantie vierden. Vakantievierders in eigen land verblijven nog steeds het liefst in een bungalow.