WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend op basis van een eerste schatting.

Daarmee groeide 's werelds grootste economie ongeveer even sterk als in het voorgaande kwartaal. In die periode werd het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) 1,7 procent groter. De groei in het derde kwartaal voldeed precies aan de verwachtingen van economen.

Het afgelopen kwartaal was het vijfde achtereenvolgende met economische groei in de Verenigde Staten.

De groei is wel aanmerkelijk teruggevallen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar. In die periodes ging de economie van de VS nog met gemiddeld ongeveer 4,5 procent vooruit.

Consumenten

De groei werd vooral gestimuleerd door de uitgaven van consumenten. Die groeiden in het sterkste tempo sinds eind 2006.

Ook de opbouw van nieuwe voorraden door het bedrijfsleven zorgde voor meer economische activiteit. Zonder deze bijdrage resteerde een groei van 0,6 procent op jaarbasis, tegen 0,9 procent in het voorgaande kwartaal.

De groei van de export viel afgelopen kwartaal terug tot 5 procent. In het tweede kwartaal nam de uitvoer van Amerikaanse goederen en diensten nog met 9 procent toe. De import lag in het derde kwartaal ruim 17 procent hoger, na een groei van 33 procent in het kwartaal ervoor.

Werkloosheid

De matige economische groei is volgens analisten onvoldoende om een deuk te kunnen slaan in de hoge werkloosheid in de VS.

Het cijfer zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) dan ook niet afbrengen van het voornemen meer geld in de economie te pompen om het herstel aan te jagen, verwachten zij.