AMSTERDAM – Nederland gaat niet aanschuiven bij de G20-top in Seoul volgende maand. Dit maakte minister-president Mark Rutte vrijdag bekend.

Rutte gaat zijn best doen om bij de volgende G20 wel weer aanwezig te kunnen zijn, zei hij.

Al enige tijd leek het erop dat Nederland niet zou mogen aanschuiven bij de top in Seoul. Nederland is geen vast lid van de G20, maar werd de afgelopen vier jaar wel vaak uitgenodigd. Spanje kreeg wel weer een uitnodiging.

Contacten

Probleem is dat Zuid-Korea vindt dat er te veel Europese landen in de G20 zitten. Ook het wegvallen van de contacten van oud-premier Jan Peter Balkenende hindert Nederland om een plek op de top te bemachtigen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager noemde eerder deze maand een aantal redenen waarom Nederland wel in Seoul thuis hoort. ''We hebben een grote financiële sector en zijn gemeten naar bruto binnenlands product de zestiende economie van de wereld. Als je kijkt naar import en export zijn we nog groter”, aldus De Jager

Vorige week riep de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, nog op tot een blok van Nederland en België bij de G20 en het IMF zodat de kleine landen toch nog een stem hebben.