AMSTERDAM – Banken de verliezen op overheidsschulden laten betalen is gevaarlijk. Dit zegt ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet in de Belgische zakenkrant De Tijd als reactie op uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Merkel vindt dat banken die beleggen in overheidsobligaties moeten opdraaien voor de verliezen op diezelfde schulden. Op dit moment hebben de eurolanden, het IMF en de EU 750 miljard euro beschikbaar gemaakt voor landen die schuldenproblemen hebben.

Rechtvaardig

Trichet noemt het een rechtvaardig idee, maar denkt ook dat het gevaarlijk kan zijn. Hij is bang dat het voorstel ervoor gaat zorgen dat landen nu al een hogere premie op de schuld moeten betalen.

“Stel dat Portugal binnenkort een beroep moet doen op de kapitaalmarkt, dan zou dit betekenen dat het land nu al een hogere rente zal moeten betalen. Of beter: een nog hogere rente, want de markten zijn nu al zenuwachtig”, verklaart de ECB-voorzitter.

Verder denkt hij dat het voorstel ‘valse verwachtingen’ wekt. Belastingbetalers denken dan dat ze niet meer hoeven te betalen voor de schulden, maar banken gaan dat alsnog doorberekenen in een hogere premie, aldus Trichet.