AMSTERDAM – Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, roept de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op om minder afhankelijk te worden van zeldzame metalen uit China. Dit schrijft de Financial Times donderdag.

Clinton waarschuwt voor de gevaren van de monopoliepositie van China op de markt voor zeldzame metalen. De toestroom van metalen kan makkelijk worden onderbroken door bijvoorbeeld natuurrampen of “andere gebeurtenissen”, aldus Clinton

“De hele wereld moet naar meer bronnen zoeken om de productie te beschermen waarbij deze metalen worden gebruikt”, zegt de minister.

Misbruik

De oproep van Clinton komt kort nadat China verklaart dat het land de monopoliepositie op de markt van zeldzame metalen niet gaat misbruiken.

“China zal de zeldzame metalen niet gebruiken als onderhandelingsinstrument”, zegt Zhu Hongren, woordvoerder van het Chinese ministerie van Industrie. “We hopen juist samen te werken met andere landen op basis van een win-win uitkomst. “

Controle

Zeldzame metalen worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld hybride auto’s en wapens. China controleert 97 procent van de markt van zeldzame metalen. Dit jaar heeft China de exportquota naar beneden bijgesteld tot onvrede van bijvoorbeeld buurland Japan.