AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) houdt zich aan haar belofte om daadkrachtiger op te treden. Het instituut heeft een nieuwe divisie in het leven geroepen die sneller kan ingrijpen als financiële instellingen niet meewerken aan een inspectieonderzoek.

Vrijdag maakte DNB de nieuwe directeur bekend die de 'interventiedivisie' op poten gaat zetten. Femke de Vries (1972) is sinds 2003 in dienst bij DNB en leidde tot voor kort de afdeling die toezicht houdt op de pensioenfondsen en beleggingsondernemingen.

De Vries moet nu onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor DNB om sneller in te grijpen. Mogelijk kan dat door de huidige regels scherper toe te passen, lichtte een woordvoerder toe. Rond de jaarwisseling wordt duidelijk hoe de nieuwe divisie DNB slagvaardiger gaat maken.

Kritiek

DNB heeft de afgelopen tijd stevige kritiek gekregen, onder meer op het optreden rond het faillissement van de DSB Bank. DNB heeft daarop aan minister Jan Kees de Jager van Financiën gerapporteerd hoe de toezichthouder in de toekomst daadkrachtiger kan optreden.

De inzet van een speciaal interventieteam als een financiële instelling gebrekkig meewerkt aan een onderzoek, was ook onderdeel van het rapport.