Een verontrustend verhaal: de kwaliteit van onze software gaat steeds achteruit. Naar verhouding is de meeste software van vroeger veel efficiënter dan die van nu… terwijl juist tegenwoordig ‘efficiëntie’ een hot item is. Waarom?

Natuurlijk gaat het om geld. Hoewel efficiënt meestal gelijk staat aan hogere kwaliteit en op de langere termijn goedkoper is, is software tegenwoordig niet iets dat nog de kans krijgt om op de lange termijn functioneel te zijn.

Na een paar jaar wordt bestaande programmatuur vervangen door nieuwe. Een goede aanbieding, meer functies en een grotere gebruiksvriendelijkheid. De oude troep kan weer weg.

Budget

Ik kom het vaak genoeg tegen: men wil minder betalen maar wel hoge kwaliteit. Zelf zit ik ook in de budgetmarkt en moet ik het van kwantiteit hebben: meerdere mensen nemen een urenregistratiesysteem af, meerdere mensen nemen een controlepaneel voor een website af en dat maakt de ontwikkeling rendabel.

Gaat het echter om maatwerk, dan kost dat nu eenmaal veel tijd en dus meer geld.
Wat het technische aspect betreft: er zijn tientallen populaire programmeertalen. De ene is krachtiger dan de ander. Als voorbeeld neem ik ANSI C.

Dit is een zeer krachtige programmeertaal: de controle die je hebt ligt heel dicht bij de controle die je hebt wanneer je in Assembly (ASM) programmeert. Dit is de taal die direct omgezet wordt in machinetaal. Dit gebeurt zo direct dat het ook mogelijk is om machinetaal weer terug naar Assembly te vertalen.

Overbodige functies

Hoe dichter op de machinetaal, hoe sneller en krachtiger de programmeertaal dus is. Daarnaast is er een andere factor die meespeelt: hoeveel functies zitten er in de software die nooit gebruikt zullen worden? Tegenwoordig heel veel.

Omdat men het zat was om handmatig alle codes in te voeren en het wiel opnieuw uit te vinden, heeft men functionele bibliotheken gemaakt. (Libraries.) Deze bundelen de meest gebruikte functionaliteiten in een bepaald gebied samen in één bestand waaruit men meerdere functies op kan roepen.

Efficiënt

Dat alles om het leven van de programmeur zelf wat draaglijker te maken. Daardoor ontstonden ook weer simpelere programmeertalen, maar hoe ‘hoger’, hoe sneller men kon programmeren en hoe minder efficiënt het eindresultaat was.

De snelheid van programmeren ging omhoog, de kosten van de software omlaag. De programmatuur was minder efficiënt dan mogelijk was, maar ach, de ontwikkelingen op hardwaregebied gaan zó snel dat het ook niet meer nodig is. Alles waar overvloed aan is, gaan mensen immers slordig mee om.

50 jaar

Als de kwaliteit van software zo verslechtert en men alleen nog maar high-level (= verder van machinetaal af) programmeertalen leert, hoe veel programmeurs zullen over 50 jaar nog weten hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt?

Misschien klinkt het wat dramatisch, maar het komt eigenlijk op het volgende neer. Er is enorm veel capaciteit, er is enorm veel mogelijk, maar dit moet niet leiden tot energie en geheugenvretende programmatuur.

Dit is zonde van de capaciteit omdat deze daardoor relatief vermindert. Kwaliteit kost tijd. Tijd kost geld. Conclusie? Hadden we allemaal maar wat meer geld!

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen.