AMSTERDAM – De banken HSBC en JPMorgan Chase worden aangeklaagd door een investeerder die beweert dat ze de zilverprijs hebben gemanipuleerd. Dat schrijft Bloomberg op basis van rechtbankstukken.

De banken zouden door middel van valse orders de prijsstelling van zilver hebben beïnvloed en de mededingingsregels hebben overtreden.

Investeerder Peter Laskaris, die de aanklacht indiende, beweert dat HSBC en JPMorgan Chase vanaf maart 2008 zijn gaan samenspannen. De twee banken hebben volgens Laskaris gesjoemeld met zilverfutures, oftewel termijncontracten.

Orders

“Er werden grote orders ingelegd. Deze werden niet uitgevoerd, maar hadden wel invloed op de prijs. De orders werden weer ingetrokken voordat ze konden worden uitgevoerd”, zo omschrijft Laskaris hun handelwijze.

Laskaris krijgt steun van mede-investeerder Brian Beatty, die dezelfde twee banken beschuldigt van een samenzwering om de prijzen van zilverfutures te onderdrukken om op die manier te profiteren van ‘enorme’ shortposities in het edelmetaal. Met shortposities wordt gespeculeerd op prijsdalingen.

Intussen is ook de Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC), die de handel in termijncontracten van grondstoffen in de gaten houdt, begonnen met een onderzoek naar manipulatie van de zilverprijs.