AMSTERDAM - Verzekeraars Aegon en ING gaan toch de variabele beloningen van hun topbestuur matigen tot 100 procent van het vaste salaris. Dit verklaren woordvoerders van beide concerns aan het Financieele Dagblad vrijdag.

Het inbinden van beide bedrijven volgt na druk uit de Tweede Kamer. Woensdag werd er een motie aangenomen om de beloningen van de top van Aegon en ING te matigen zoals in de rest van de Nederlandse verzekeringssector.

Verontwaardiging

Een week geleden onthulde dezelfde zakenkrant dat beide bedrijven een uitzonderingspositie hadden bedongen in de sector.

Hierdoor ontstond verontwaardiging in de Tweede Kamer. CDA-kamerlid Elly Blanksma noemde het “hoogst onwenselijk” dat Aegon en ING de beloningen vrij lieten. Ook PVV, SP en D66 uitten kritiek.

Concurrentiepositie

De verzekeraars zouden de beloningen van hun topbestuurders niet willen aanpassen omdat beide bedrijven erg internationaal actief zijn. Verder denken beide concerns dat door het plafond de concurrentiepositie zal verslechteren bij het rekruteren van personeel .

Verder zouden ING en Aegon vinden dat de Nederlandse banken vorig jaar te snel hebben toegegeven aan maatregelen in de sector, aldus een anonieme bron tegen het FD.