AMSTERDAM – Directeuren van Britse beursgenoteerde bedrijven zagen hun inkomen het afgelopen jaar met 55 procent toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van Incomes Data Services, dat vrijdag gepubliceerd wordt.

De Financial Times heeft donderdag alvast beslag weten te leggen op de onderzoeksresultaten. Alle salarissen van directeuren van de aan de FTSE 100 genoteerde bedrijven zijn bekeken. De FTSE 100 index nam tegelijkertijd met 14,5 procent toe.

De gemiddelde beloning bedroeg in het jaar genomen tot juni 4,9 miljoen pond (5,6 miljoen euro). Dat is 88 keer zoveel als het gemiddelde salaris van een ‘gewone’ fulltime medewerker. In 2008 verdienden de directeuren verhoudingsgewijs nog meer, namelijk 94 keer zoveel.

Tien jaar geleden verdienden de topmannen ‘slechts’ 47 keer zoveel als het modale jaarinkomen.

Bonus

Het basissalaris van de 100 FTSE directeuren groeide het afgelopen jaar met 3,6 procent. Hun inkomsten werden vooral gespekt door bonussen en aandelenpakketten.

De topman van Reckitt Benckiser Bart Becht deed de beste zaken en nam 92,6 miljoen pond (106 miljoen euro) mee naar huis, met name dankzij zijn aandelenopties.

Hij wordt op de voet gevolgd door de baas van Berkeley Group (44 miljoen euro), mijnbouwer Xstrata (31 miljoen euro) en olieconcern BP (27 miljoen euro).