DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil dat de duur van de zittingstermijn van een president van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt ingekort. Momenteel bedraagt een termijn zeven jaar, maar de sociaaldemocraten zien deze liever ingekort naar zes of vijf jaar.

PvdA-Kamerlid Ed Groot zei dat donderdag tijdens een debat waarin de centrale bank en ook de val van DSB werden behandeld. In augustus besloot de minister van Financiën Jan Kees de Jager dat de president van DNB niet meer dan twee termijnen van zeven jaar mag aanblijven. Tot nu toe waren dat er drie.

Groot steunt die ingreep, maar ziet de lengte van de termijn liever korter. ''De ervaring leert dat bestuurders die ergens te lang zitten, hun scherpte verliezen of erger, noodzakelijke veranderingen binnen de organisatie tegenhouden'', aldus het Kamerlid.

Bestendig

Bij toezichthouders is het echter gebruikelijk dat de termijn juist langer is, bracht minister van Financiën Jan Kees de Jager daartegenin. Dat is in het belang van de 'algemene bestendigheid van het monetaire stelsel.'

Een termijn van twee keer zeven jaar houdt goed het midden tussen dit principe en wat gebruikelijk is bij toezichthouders in omliggende landen, aldus De Jager.