NEW YORK - De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, speelt met de plannen voor nieuwe stimuleringsmaatregelen een soort piramidespel. Dit stelde Bill Gross, de voorman van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Pimco.

Gross meldde dat in in zijn meest recente openbare brief aan investeerders.

De Fed zal volgende week naar verwachting besluiten om voor enkele honderden miljarden dollars aan extra geld in de economie te pompen. De centrale bank doet dit door obligaties van de Amerikaanse overheid op te kopen.

Dit moet de rentetarieven op de kapitaalmarkt drukken en het voor bedrijven en consumenten goedkoper maken om te lenen. Dit moet dan weer leiden tot meer investeringen en consumptie.

Inflatie

De centrale bank drukt het geld voor de aankopen uit het niets. Doordat er dus niets anders gebeurt dan het vergroten van de geldhoeveelheid, kan de maatregel leiden tot hogere inflatie. ''Dit is in feite inflatoir en als we eerlijk zijn, een soort piramidespel'', aldus Gross.

Gross merkte op dat de maatregel van de Fed op de korte termijn goed is voor obligatiehouders. ''Het verhoogt de obligatieprijzen, wat de illusie creëert van hoge rendementen maar wat uiteindelijk dood loopt als de prijzen niet verder kunnen stijgen.''

Uithollen

Op dat moment is het rendement niet veel meer dan 0 procent en wordt het vermogen van investeerders uitgehold door inflatie, aldus Gross.

Pimco belegt exclusief in vastrentende waarden en is de grootste obligatiebelegger ter wereld. Bill Gross bedacht in de financiële crisis de welbekende term 'new normal' voor de nieuwe werkelijkheid waar investeerders volgens hem sinds de crisis mee te maken hebben.