Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week onder andere: ’s werelds grootste zonne-energieproject, het groene bed en stofzuigers van oceaanafval.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Eind dit jaar start de bouw van ’s werelds grootste zonne-energieproject in het Californische Blythe. De gehele installatie kan duizend megawatt produceren, wat inhoudt dat 300.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Dit is evenveel als alle zonne-energiecentrales in Amerika bij elkaar produceren.

blythesolar

Het Blythe Solar Power Project zal bouwen aan vier centrales met grote gebogen spiegels die zonlicht naar een pijpleiding weerkaatsen. Vloeistof in deze leiding verandert door de hitte in stoom, wat vervolgens een turbine aandrijft. In 2013 moet de eerste stroom uit dit project zijn weg vinden naar consumenten.

Vac from the Sea

Eerder maakte Electrolux bekend dat het stofzuigers ging maken van plastic afval uit de oceaan. De fabrikant van huishoudelijke artikelen heeft vijf ontwerpen onthuld, elk gevuld met afval uit een andere zee.

Hoewel het een kleurrijke en duurzame stofzuiger oplevert, zal de stofzuiger nog niet in de winkel te vinden zijn. Electrolux stelt dat de logistiek achter het sorteren en schoonmaken van het afval niet geschikt is voor massaproductie. De aandacht voor de vervuiling zeeën is in ieder geval gewekt.

Gerecyclede olie

Ontwerper Anthony Burrill heeft een slimme manier bedacht om de BP-olie die aanspoelt op stranden te hergebruiken. Hij maakt posters met daarop de boodschap “Oil & water do not mix”, waar de olie gebruikt wordt als verf. Het strand een stukje schoner, de boodschap een beetje bekender.

Ecotypic Bed

Industrieel ontwerper Arthur Xin ontwierp een concept voor een ‘groen’ bed. Niet alleen uit dat zich door ruimte voor planten zoals klimop, ook kan het bed zijn eigen energie opwekken doordat de eigenaar lichaamsoefeningen kan doen via een koord, zoals sit-ups.

bedarthurxin

Hierdoor wordt de batterij opgeladen die zorgt voor LED-verlichting voor de planten. Ingebouwde speakers zorgen voor een heerlijk deuntje in de ochtend.

Waterpebble

De Waterpebble is een handige uitvinding die het watergebruik onder de douche vermindert. Het apparaatje dient geplaatst te worden in de buurt van het afvoerputje, waarna het meet hoeveel water verbruikt wordt. Na de eerste keer onthoudt de Waterpebble deze waterstand.

Vervolgens geeft het elke volgende keer dat de gebruiker onder de douche staat een signaal dat het moet stoppen. Het signaal, gegeven door gekleurde lampjes, wordt door de Waterpebble steeds iets eerder gegeven zodat de gebruiker uiteindelijk korter onder de douche staat en minder water verbruikt.

Toiletrol zonder kartonnetje

Opvallend nieuws vanuit Amerika: papierfabrikant Kimberly-Clarke test de verkoop van kartonloze rollen toiletpapier. Mocht dit een succes zijn dan liggen er plannen om het concept wereldwijd op de markt te brengen.

Met 80 miljoen kilo aan afval van toiletpapier in Amerika per jaar, is dit met recht een duurzame vinding te noemen. Met het weglaten van het karton wordt dit natuurlijk een stuk minder.

Kimberly-Clarke heeft nog niet vrijgegeven hoe de toiletrol zonder karton te maken is. Het bedrijf gaf aan dat zonder karton zelfs het laatste velletje te gebruiken is, zonder dat daar lijm op zit.

Alle afleveringen van Update Duurzaam lees je op Idealize.nl