Als zelfstandig ondernemer heb je met pieken en dalen te maken in je werkdruk. De ene periode is het nu eenmaal wat drukker dan de andere. Er zijn echter ook van die momenten dat de deadlines je links en rechts om de oren vliegen.

De enige manier om het hoofd koel en vooral boven water te houden: een strakke planning, een goed overzicht en natuurlijk het flink oprekken van je werkdag.

Deze week heb ik het gevoel alsof ik alleen maar voortjakker over de ondernemersnelweg, met een aantal flinke deadlines hardnekkig bumperklevend achter me.

Met het gaspedaal tot op de bodem ingedrukt, zie ik aantrekkelijke afslagen als ‘Gezellig etentje’, ‘Lanterfanten’ en ‘Op tijd naar huis’ in een flits aan me voorbij flitsen. Zonder dat ik jammer genoeg de tijd heb om die afslagen te nemen.

Pingen en sushi

Natuurlijk gaat er niets boven mijn eigen kookkunsten, maar met deze werkdruk is er een flinke tijdwinst te behalen door die even op te schorten. Het startsein van mijn avondmaaltijd wordt dan ook gegeven door het doordringende PING van de kant-en-klaar maaltijd in de magnetron.

Of nog beter: het langzaam aanzwellende knetterende geluid van de brommer van de sushikoerier, gevolgd door de deurbel en het plechtige overhandigen van de Japanse lekkernijen.

Koffieverslaafd en colajunk

Snakkend naar cafeïne en andere oppeppers ontpop ik me opeens tot een ware koffieverslaafde en colajunk.

Normaal gesproken ben ik al een zoetekauw, maar nu heb ik ongegeneerde neigingen om te gaan snaaien, met karamelpepernoten en truffelpepernoten als torenhoge favoriet. Zodat ik ’s avonds in bed met wijd open gesperde ogen - trillend van de cafeïne en suikers - de slaap niet kan vatten

Overzicht boven alles

Marleen Holtkamp, mijn medeblogger op NUZakelijk (en professional organizer), zou uitermate trots op me zijn als ze het extra bureau zou kunnen zien dat ik tijdelijk in gebruik heb genomen. Keurig gelabelde mapjes op keurige stapeltjes, waarin de diverse documenten een nauwkeurig uitgestippelde route volgen.

Op het productieschema van mijn blad kruis ik precies aan welke pagina’s in productie zijn gegeven, en wat de status is. Zo zie ik exact hoe we ervoor staan, en dat geeft ondanks de stress wat rust.

Lijstjesfreak

Een van de beste manier om niets te vergeten, is het maken van lijstjes. En daar ben ik uitermate sterk in. Alles wat ik moet onthouden, en vooral doen, verschijnt keurig op een van mijn to-do-lijstjes.

Zo hoeven mijn toch al drukke hersentjes zich daar in ieder geval niet druk om te maken. Het bijkomende extra voordeel: het kortstondige moment van geluk als ik weer resoluut een streep door een punt op dat lijstje kan zetten… Op naar de volgende!

Strakke planning

Mijn agenda is strak maar realistisch ingepland. De dingen waar ik echt fris en fruitig voor moet zijn, en de meeste aandacht vergen, staan voor de ochtend op de planning. Tussen de middag wandel ik even naar de supermarkt voor vers brood en de broodnodige frisse lucht.

’s Middags is voor mij het ideale moment om dingen te regelen. ’s Avonds en in het weekend, als alle telefoons en mijn overstromende inbox me even rust gunnen, schrijf ik in alle rust mijn verdere teksten.

Parttime werken

Begrijp me goed, ik functioneer misschien nog beter onder extra tijdsdruk. Maar soms snak ik naar een parttime werkweek. Van zo’n zestig uur of zo. Lijkt me heerlijk.

Maar ja, dan had ik maar geen zelfstandig ondernemer moeten worden. Het is maar goed dat het maken van bladen en schrijven van teksten mijn passie is…

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie, directeur van de Beauty Media Group en uitgever/hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl