PARIJS - Stakingen hebben donderdag in Frankrijk opnieuw het trein- en luchtverkeer ontregeld.  Wel is de opkomst lager dan tijdens vorige protesten.

Een dag nadat het Franse parlement definitief had ingestemd met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, werd er opnieuw actie gevoerd tegen de nieuwe pensioenwet.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken deden rond het middaguur hooguit 200.000 mensen in het land mee aan demonstraties. Op 19 oktober waren op dat tijdstip ruim twee maal zoveel mensen op de been.

Vakbondsleider Bernard Thibault beschikte nog niet over cijfers, maar ook hij ging ervan uit dat de opkomst lager was. Maar hij wees erop dat het ''ongetwijfeld de eerste keer is dat er een dag nadat een wet is aangenomen, zulke grote betogingen zijn''. Hij noemde dat ''indrukwekkend''.

 Treinen

Ongeveer 30 tot 50 procent van het aantal vluchten van en naar Franse vliegvelden kon geen doorgang vinden door een staking van luchtverkeersleiders.

Ook een aantal treindiensten viel uit, maar de acties troffen de hogesnelheidstreinen minder dan voorgaande keren.

KLM

Ook luchtreizigers in Nederland ondervinden hinder van de actie. Luchtvaartmaatschappij KLM had al enkele vluchten geannuleerd.

Ook loopt een aantal vluchten vertraging op van een tot drie uur, aldus een woordvoerster. Dat geldt met name voor vluchten naar Parijs, Toulouse en Marseille. Maar ook toestellen die over Frankrijk vliegen, kunnen hinder ondervinden.