PARIJS - Het Franse parlement heeft woensdag met ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet, waarin de pensioenleeftijd wordt verhoogd van 60 naar 62 jaar. Er waren 336 stemmen voor en 233 tegen akkoord.

De socialistische oppositiepartij kondigde aan dat zij beroep zal aantekenen bij de constitutionele raad, die de rechtmatigheid van de wijziging toetst.

President Nicolas Sarkozy moet nu nog zijn handtekening zetten en de wet in de staatscourant publiceren. Dat zal volgens een van zijn adviseurs op of omstreeks 15 november gebeuren.

Aanhangers

Aanhangers van Sarkozy en de wet waakten ervoor hun zege van de daken te roepen. Zij zijn zich er heel goed van bewust dat de verhoging van de pensioenleeftijd tot 62 in 2018 het broodnodige draagvlak mist.

''De goedkeuring van de wet is geen overwinning van de meerderheid op de oppositie, en ook niet van het parlement op de straat, maar een overwinning van het publiek belang'', zei een parlementslid van de regeringspartij.

Protesten

Wekenlang is in Frankrijk fel geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Niet alleen werknemers, maar ook studenten en scholieren gingen de straat op. Veel benzinestations kwamen zonder brandstof te zitten door stakingen in twaalf olieraffinaderijen en blokkades van brandstofdepots.

Maar ondanks alle protesten hielden Sarkozy en zijn aanhangers voet bij stuk. Fransen moeten langer doorwerken om ook in de toekomst het huishoudboekje van de staat op orde te kunnen houden.

Blokkades

De afgelopen dagen boette het protest aan kracht in. Bij de helft van de twaalf olieraffinaderijen is het werk hervat en de blokkades van brandstofdepots zijn inmiddels opgeheven.

Maar de vakbonden geven ook nu hun verzet nog niet op. Voor donderdag staan weer een nationale staking en protestmarsen in tientallen steden op het programma. Dat is al de negende maal dat zij zo'n dag organiseren. Op 6 november staat de tiende actiedag gepland.