AMSTERDAM - De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs krijgt bij de bescherming van zijn ultrasnelle handelssoftware hulp van de Amerikaanse overheid.

De openbaar aanklager heeft een verzoek ingediend om de rechtzaak tegen een voormalige werknemer van Goldman die ervan wordt verdacht computercodes van de bank te hebben gestolen achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Ook de documenten omtrent de zaak zouden niet voor iedereen inzichtelijk moeten zijn, zo schrijft the Wall Street Journal.

Volgens advocaten worden dit soort verzoeken vaker ingediend om bedrijfsgeheimen te beschermen. Ongebruikelijk is echter dat het hier gaat om een lucratief handelssysteem en niet om de ingrediënten van bijvoorbeeld frisdrank, zo schrijft de krant.

High-speed trading

Het zogenoemde high-speed trading wint aan populariteit. Daarbij plaatsen enorme computers op basis van algoritmes zelfstandig miljoenen orders per seconde.

De rechtzaak tegen de veertigjarige Sergey Aleynikov gaat eind november van start.

Zijn advocaten dienden eerder zonder succes een verzoek in om inzage te krijgen in het handelssysteem van de bank. Die informatie zou nodig zijn om aan te tonen dat Aleynikov de bank niet heeft kunnen beschadigen met de gegevens die hij op zijn computer had gedownload.