FRANKFURT - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt wegens de invoering van de vliegtax flink in het aantal vluchten vanaf het Duitse vliegveld Frankfurt-Hahn. Nu voert de prijsvechter per week nog 532 vluchten uit, vanaf medio volgend jaar worden dat er 382.

Hierdoor dreigen op de luchthaven ongeveer duizend banen te verdwijnen.

Ryanair kondigde in Frankfurt aan dat zij het aantal bestemmingen terugbrengt van 54 naar 45. Onder andere Berlijn, Praag en Agadir in Marokko worden geschrapt.

Voor het vliegveld betekent dit dat het aantal passagiers terugloopt met ongeveer een miljoen tot 2,9 miljoen. Bij Ryanair verdwijnen 150 arbeidsplaatsen en bij andere ondernemingen komen nog eens duizend banen op het spel te staan.

Bezuinigingen

De Duitse regering heeft als onderdeel van een pakket bezuinigingsmaatregelen besloten volgend jaar een vliegtaks in te voeren. Afhankelijk van de afstand gaat het om bedragen tussen de 8 en 45 euro per vlucht. Het levert de Duitse schatkist naar verwachting een miljard euro op.

Ryanair is de eerste luchtvaartmaatschappij die naar aanleiding van de extra belasting vluchten schrapt. Maar ook het Duitse Lufthansa en Air Berlin hebben scherpe kritiek geuit.