AMSTERDAM - Zeeland had vorig jaar het laagste werkloosheidspercentage van de Europese Unie. In de Nederlandse provincie zat in 2009 2,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het Franse eiland Réunion heeft met 27,1 procent het hoogste percentage werklozen. In 90 procent van de 271 regio's waarin Europa onderverdeeld is, was de werkloosheid vorig jaar gestegen ten opzichte van 2008.

Elf van de twaalf van de Nederlandse provincies kwamen ruimschoots onder het gemiddelde van Europa uit, met een werkloosheidspercentage van 4,4 procent of minder. Dertien gebieden, gelegen in Spanje en Frankrijk, hadden een werkloosheidspercentage dat minstens het dubbele van het Europees gemiddelde bedroeg.

Vrouwen

Ook de werkloosheid onder vrouwen ligt laag in Nederland. Ook op dit gebied springt Zeeland eruit met 2,4 procent. Utrecht staat op de tweede plaats met 2,9 procent, gevolgd door de Oostenrijkse regio Tirol, met 2,9 procent.

De werkloosheidspercentages onder jongeren liepen uiteen van vier procent in Zeeland tot 59,3 procent in Guadeloupe. Naast Zeeland scoren ook Gelderland, Overijssel en Utrecht lage percentages.