Ook reizen kunnen verzekerd worden: met een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Bij een doorlopende reisverzekering zijn deze beide verzekeringen vaak gecombineerd.

Een reisverzekering vergoedt kosten als je bagage kwijtgeraakt of gestolen is, maar kan ook geneeskundige kosten dekken als deze niet onder de zorgverzekering vallen. Ook extra verblijf- en/of reiskosten worden vergoed bij ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde of een reisgenoot.

Een annuleringsverzekering dekt kosten die gemaakt worden als de reis niet door kan gaan. De reden van annulering moet dan wel een geldige reden zijn voor de verzekeraar, bijvoorbeeld overlijden of ernstige ziekte van verzekerde of van directe familieleden.

Maar ook het onverwacht verkrijgen van een woning of werkloosheid kan een geldige reden zijn om de kosten van de reis vergoed te krijgen.

Een annuleringsverzekering vergoedt ook een deel van de reissom als je vakantie om een zelfde geldige reden eerder afgebroken wordt.

Aflopend en doorlopend

Zowel de reis- als annuleringsverzekering kan aflopend en doorlopend worden afgesloten. Bij aflopend moet je een annuleringsverzekering afsluiten op dezelfde dag dat je de reis hebt geboekt.

Bij een aflopende reisverzekering heb je meer tijd, want je verzekert alleen de dagen dat je op vakantie bent. De reisverzekering moet worden afgesloten voor je eerste vakantiedag.

Bij een doorlopende verzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Vaak geldt wel een maximum aantal dagen dat je aaneengesloten in het buitenland mag verblijven.

Dekking

Een doorlopende reisverzekering wordt soms in combinatie met een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten. Ook kan je bij bepaalde verzekeraars zelf besluiten welke rubrieken je wilt verzekeren, bijvoorbeeld autohulp in het buitenland.

Bij een reisverzekering heb je de keuze uit verschillende dekkingsgebieden: Nederland, Europa en wereld. Binnen de Nederland-dekking vallen ook dagtripjes naar het buitenland. Onder de Europa-dekking vallen ook niet-Europese landen die aan de Middellandse Zee liggen.

Voordeliger

Volgens Edmond Hilhorst van Independer.nl is, afhankelijk van de aanbieder, een doorlopende verzekering voordeliger dan een losse verzekering vanaf drie a vier weken vakantie per jaar.

Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl is van mening dat een gezin met kinderen vaak al voordeliger uit is bij meer dan twee weken vakantie.

Hordijk waarschuwt wel voor de mogelijke nadelen. “Kortlopend komt steeds minder voor. Een doorlopende verzekering kan problemen opleveren als je met een kennis op reis gaat en ieder zijn eigen verzekering heeft. Als de kennis ernstig ziek wordt en zijn reis annuleert, krijgt hij geld terug. Maar de reisgenoot kan niet kosteloos annuleren, omdat de kennis niet op zijn polis staat en ook geen bloedverwant is.”