LONDEN - De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,8 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder groeide de economie met 2,8 procent. Dat blijkt uit eerste ramingen die het Britse bureau voor de statistiek dinsdag bekendmaakte.

De economische groei valt hoger uit dan verwacht. Analisten gepolst door persbureau Reuters rekenden op een groei op kwartaalbasis met 0,4 procent en op jaarbasis met 2,4 procent. In het tweede kwartaal groeide de economie met 1,2 procent op kwartaalbasis en met 1,7 procent op jaarbasis.

Bouwsector

De Britse economie profiteerde onder meer van het herstel in de bouwsector. Daar steeg de productie met 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is de sterkste toename sinds het eerste kwartaal van 1988.

De groeicijfers verkleinen de kans dat de Bank of England, de Britse centrale bank, extra maatregelen zal nemen om de economie aan te jagen.

Onlangs werd duidelijk dat binnen de bank wordt overwogen de geldhoeveelheid te vergroten in een poging krediet goedkoper te maken. Dit zou consumenten en bedrijven moeten stimuleren meer te consumeren en investeren.

Kredietbeoordeling

Kredietbeoordelaar S&P verhoogde kort na de publicatie van het groeicijfer zijn verwachting voor de kredietbeoordeling van het VK. De Britse overheid heeft een AAA-beoordeling, de hoogste kredietstatus die er is.

Enige tijd geleden had S&P de verwachting op 'negatief' gezet door de grote tekorten van de overheid. De kredietbeoordelaar ziet in de recente stappen van de nieuwe regering reden om de onzekerheid weg te nemen.