Op televisie zag ik een documentaire over een Protest Pelgrim. De term op zich al had mijn aandacht: waar protest voor véél geluid staat, staat een Pelgrim volgens mij voor stilte.

Ik dacht nog, vóór ik de documentaire bekeek; deze man moet wel een identiteitscrisis hebben of mínstens een beetje in de war raken van zijn functieomschrijving.

Niets bleek minder waar. De Protest Pelgrim, die in mijn fantasie een lange baard had en geitenwollen sokken en een scharrige hond die met hem meeliep, bleek een jonge frisse gast met een gitaar op zijn rug. U begrijpt dat ik na deze Schokkende Ontdekking nummer 2 toch even heb nagedacht over mijn vooroordelen en (te?) rijkelijke fantasie.

Missie

Op 11 september jongstleden verliet Wijnand Boon, want zo heet deze Pelgrim, zijn veilige, warme huis in Leiden om een statement te maken. Om de Koningin haar ongelijk te bewijzen. Want onze Majesteit beschuldigde in haar kerstspeech kort samengevat het internet en sociale media van verantwoordelijkheid voor de afbrokkeling van sociale waarden en het verval van gemeenschapszin.

Nu ben ik het óndanks mijn oprechte liefde voor het koningshuis niet eens met onze Koningin. Ik heb namelijk ontzettend veel leuke nieuwe contacten opgedaan via internet, en dan met name als ZZPer. Ik heb nieuwe inzichten verworven via verschillende fora, inhoudelijke tips gekregen via Twitter en ik hou zicht op mijn netwerk via LinkedIn.

Waar is Wijnand

Terug naar Wijnand. Deze held reist onder het motto “walking and talking 6000 miles with just an iPhone and a guitar” van Leiden naar Santiago de Compostela naar Rome naar Jerusalem… te voet.

Zijn slaapplaatsen en de mogelijkheid om bij ontbijt, lunch of warme hap aan te schuiven bij wildvreemden regelt hij via het internet. Via Twitter, Facebook, Youtube en per e-mail netwerkt hij terwijl hij stevig doorloopt. Wekelijks stuurt hij een kaart aan Hare Majesteit om haar te verwittigen van zijn avonturen en de gastvrijheid die via het internet op zijn pad komt.

Protest Pelgrim en de ZZPer

Zoals jullie wellicht hebben gemerkt, ben ik ontzettend onder de indruk van dit initiatief. Wat een lef, wat een avontuur en vooral… Wat inspirerend!

Wat kunnen ‘wij’ zelfstandigen veel leren van dit concept:
- Pro-activiteit brengen een mens ver, een ondernemer dus ook.
- De gunfactor is belangrijk; als mensen jouw doel kennen en ondersteunen willen zij graag helpen en heb je altijd een dak boven je hoofd, dat blijkt.
- Internet is een machtig medium waarvan de sociale functie niet meer te ontkennen is, en de vertaalslag naar ‘real-life’ is minder groot dan velen denken.
- Als iets goed voelt, moet je het soms gewoon doen. Ook al zeg je daarvoor je huur en je baan op; hulp vragen aan je omgeving leidt vaak tot aangename verrassingen.
Ik heb veel geleerd van deze man… Nu de koningin nog!

Via zijn site www.twalkwithme.eu volg je de Protest Pelgrim. Hier staan ook links naar zijn Youtube kanaal, Facebook en Twitter account.

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren. Sanne is te volgen op twitter.com/SanneNvA