UTRECHT - De treinkaartjes in Nederland worden de komende kabinetsperiode vermoedelijk 10 procent duurder. Dat stelt reizigersvereniging Rover in een brandbrief die de organisatie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rover baseert zich naar eigen zeggen op het doorberekenen van alle bezuinigingen op het openbaar vervoer die het kabinet Rutte heeft voorgesteld in het regeerakkoord. Zo gaat de spoorbelasting omhoog, wat volgens Rover wordt doorberekend aan de treinreizigers.

De organisatie noemt de voornemens van het kabinet ten aanzien van het openbaar vervoer ''zeer onevenwichtig en onvoldoende doordracht''. Het kabinet ''voorziet vooral in de behoeftes van de Nederlandse automobilist'', zo vindt Rover.

Randstad

Ook maakt de club zich ernstig zorgen over het lokale openbaar vervoer in de Randstad. Zo legt het kabinet Rutte het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een extra bezuiniging van 120 miljoen euro op.

Deze zou moeten worden binnengehaald door het stadsvervoer aan te besteden. Maar het kabinet onderbouwt dit bedrag niet, vindt Rover, en is dus ''volstrekt irreëel''.

Rover raadt Rutte aan goed te kijken naar andere landen in Europa, die ''in crisistijd een verstandiger mobiliteitsbeleid voeren dat betere toekomstperspectieven biedt voor zowel de economie als het milieu''.