AMSTERDAM - De implementatie van de nieuwe regelgeving voor de financiële sector is een zorg voor ING.

Bestuurslid Hans van der Noordaa van ING Bank zei maandag op het internationale bankierscongres Sibos dat het risico bestaat dat de regels per land verschillend worden geïnterpreteerd. Dit leidt tot concurrentieverstoring.

Vorige maand sloten toezichthouders van een groot aantal landen het zogenoemde Basel III-akkoord. Dit akkoord stelt onder meer nieuwe eisen aan de kapitaalpositie waaraan banken moeten voldoen.

Verschillen

De regels moeten overal hetzelfde worden, maar Van der Noordaa voorziet dat er verschillen zullen ontstaan. ''Ik maak mij zorgen. Er zit geen handboek bij Basel III. We zien dat elke toezichthouder zijn eigen interpretatie geeft, zijn eigen smaak heeft.''

Van der Noordaa wees erop dat ING Bank over heel Europa activiteiten heeft en daarom belang heeft bij uniformiteit in de regelgeving. Volgens hem ontstaan de verschillen in toezicht als vanzelf. ''De eerste respons is nationaal gaan. Maar wie houdt dan het level playing field in de gaten?''

Eisen

De bankier zei verder dat ING Bank zoals het ernaar uitziet voldoet aan de eisen die voortvloeien uit Basel III. Daarbij maakte hij wel de kanttekening dat een aantal regels nog niet is uitgewerkt.

Daarbij gaat het onder meer om specifieke regels voor zogenoemde systeembanken. Dit zijn banken die zo groot zijn dat ze, als ze om zouden vallen, de stabiliteit van het financiële systeem in gevaar brengen.