Woonhuisverzekeringen heb je in verschillende soorten. De inboedelverzekering verzekert je interieur. De opstalverzekering verzekert je huis en is alleen voor huiseigenaren.

Een inboedelverzekering verzekert zaken in je huis die ‘los’ zijn, spullen die je mee kan nemen. Denk aan je computer, meubilair, kleding, tapijt of los gelegd laminaat. Ook kleine huisdieren vallen onder de inboedelverzekering, maar geld en waardepapieren weer niet.

Inbouwkasten en vastgelijmd tapijt vallen niet onder de inboedelverzekering, maar onder de opstalverzekering.

Afhankelijk van je polis wordt bij een inboedelverzekering schade aan losse goederen vergoed bij brand, diefstal na inbraak en bij noodweer.

Vergoeding

Verzekeraars keren vaak de dagwaarde uit: de waarde die het product op het moment heeft. Als de waarde nog 40 procent van de nieuwwaarde bedraagt, wordt een bedrag ter waarde van een nieuw product uitgekeerd. Bij beperkte schade worden herstelkosten vergoed.

Als je een inboedelverzekering afsluit wordt vaak gevraagd naar de waarde van je bezittingen. Die kan je zelf schatten, waarbij je wel risico loopt op onderverzekering. Bijvoorbeeld als blijkt dat je 60.000 euro aan schade hebt, maar slechts voor 40.000 euro verzekerd bent.

“Ook bij kleine schade is het belangrijk om de volledige waarde van je inboedel verzekerd te hebben. Als je bijvoorbeeld voor 30.000 euro verzekerd bent, terwijl de waarde van je inboedel 60.000 euro is, dan krijg je slechts de helft van je verlies vergoed. Bij een kleine schade van 5000 euro is de vergoeding in dit geval slechts 2500 euro”, aldus Edmond Hilhorst van Independer.nl.

Inboedelmeter

Je kan in veel gevallen ook gebruik maken van een inboedelmeter, dan heb je een garantie tegen onderverzekering. Het verzekerde bedrag wordt jaarlijks verhoogd met het indexcijfer voor inboedels dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vaststelt.

“Nederlanders hebben de neiging om zich over te verzekeren, maar wat betreft inboedel zijn veel mensen onderverzekerd. Mensen vergeten hoeveel spullen ze hebben, niet alleen aan meubilair maar ook aan kleding. Tevens moeten ze rekenen met de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde”, zegt Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Alleenstaanden verzekeren zich gemiddeld voor 40.000 euro, meerpersoonshuishoudens hebben gemiddeld een verzekering voor 57.000 euro.

Opstalverzekering

De opstalverzekering vergoedt schade aan je huis en de zaken die daaraan vastzitten bij brand, inbraak en noodweer.

Glas valt niet altijd onder de dekking, maar kan in dat geval apart meeverzekerd worden. De fundering is vaak niet meeverzekerd, omdat deze bij schade vaak intact blijft. Het kan wel meeverzekerd worden indien gewenst.

Een opstalverzekering is verplicht voor mensen die een hypotheek afsluiten. Bij verhuur kan de verhuurder een opstalverzekering afsluiten; de huurder kan volstaan met een inboedelverzekering.