WASHINGTON - De Amerikaanse toezichthouder op de bankensector komt volgende maand met een eigen onderzoek naar mogelijke illegale praktijken bij gedwongen huizenverkopen, de zogenoemde foreclosures.

Dat zei maandag Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Eerder deze maand kwam naar voren dat banken en andere hypotheekverstrekkers op grote schaal fouten zouden hebben gemaakt bij executieverkopen van woningen van wie de eigenaren de hypotheek niet meer konden betalen.

Juristen van de Amerikaanse overheid hebben vorige week al een grootschalig onderzoek aangekondigd naar deze mogelijk ongeoorloofde praktijken.

'Zeer serieus'

Bernanke zei maandag de beschuldigingen ''zeer serieus'' te nemen. Hij liet weten dat ook de gevolgen van beschuldigingen zullen worden onderzocht.

Het mogelijke schandaal zou banken miljoenen kunnen kosten aan compensatiebetalingen. Ook hebben veel grote banken de executieverkopen nu tijdelijk stilgezet.

Huizenmarkt

In september is het aantal bestaande huizen in de Verenigde Staten dat van eigenaar is gewisseld met 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse vereniging van makelaars maandag naar buiten bracht. Omgerekend naar een cijfer op jaarbasis werden 4,53 miljoen huizen verkocht.

Analisten hadden een kleinere stijging van 4 procent naar (op jaarbasis) 4,3 miljoen verkochte woningen voorspeld. In augustus was de stijging ten opzichte van juli volgens een aangepast cijfer nog 7,3 procent en kwam het aantal verkochte woningen op jaarbasis uit op 4,12 miljoen.