In mijn geval komt het vakantiegevoel pas als ik écht niets kan doen. Ik ben van de week lekker een weekje weg geweest met mijn wederhelft en ik heb mijn werk minder dan anderhalf uur aangeraakt. Een dubbel gevoel.

Natuurlijk moest het fout gaan terwijl ik weg was. Daar reken je wel op, maar je weet nooit precies wat het probleem op gaat leveren. In dit geval? Een aantal IP-adressen die omgenummerd werden.

Een redelijk kleine en simpele operatie, ware het niet dat er een aantal websites via de DNS-instellingen naar het juiste IP-adres van de webserver werden geleid. Daar had ik dus geen erg in gehad. Het IP-adres was dus achteraf niet meer juist.

Problemen

Hoewel je normaliter prima in staat bent om dit soort zaken op te vangen voordat er problemen ontstaan, heb ik hier een probleem gehad: internet. Op vakantie, waar ik deze blog nu schrijf, heb ik twee verschillende opties: KPN HotSpots (traag en relatief duur) en internet via mijn mobiel (nog vele malen trager en soms simpelweg dienstweigerend).

Met andere woorden: ik heb bijna niet achter het internet gezeten. En dan mis je natuurlijk zaken.

Irritatie

Op het moment dat er zoiets stoms fout gaat, verdwijnt even het vakantiegevoel en neemt irritatie de overhand. Als je namelijk geen vakantie had genomen, was er (waarschijnlijk) niets fout gegaan. Zoals ik al zei: een dubbel gevoel.

Je weet dat je vakantie moet hebben, of in ieder geval een rustperiode, maar je kunt je werk niet zomaar laten liggen. Dan weet je dat er zaken fout gaan en dat probeer je zoveel mogelijk te voorkomen.

Eigen baas

In dit geval is er dus iets fout gegaan doordat ik vakantie heb genomen. In feite zou je dus als eigen baas geen vakantie kunnen nemen, of alleen wanneer je op vakantie over dezelfde middelen beschikt als op je werkplek. En da’s erg lastig.

De vakantie is aan zijn einde gelopen en ik ga naar huis met een goed gevoel. Ik heb het naar mijn zin gehad en kan er weer volop tegenaan. Hoewel je misschien minder grip op de zaak hebt als je weg bent, is het nodig om je even te onttrekken aan de werkvloer en andere dingen te doen.

Het leven gaat weer verder zoals ik het een week geleden achter heb gelaten, maar dat is niet erg. Dankzij het vakantiegevoel kan ik straks weer vol gas verder!

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen.