AMSTERDAM - Een spannende keuze is het niet. Eelco Blok, die nu aan de top staat van de internationale activiteiten van KPN, volgt per 6 april 2011 de huidige topman Ad Scheepbouwer op.

De raad van commissarissen kiest hiermee impliciet voor de voortzetting van het huidige beleid bij KPN. De keuze sluit ook aan bij de voorkeur van Ad Scheepbouwer, die zich vorig jaar al liet ontvallen een voorkeur te hebben voor een opvolger uit eigen gelederen.

Volgens oud-collega's hebben de twee mannen veel overeenkomsten. Beiden zijn resultaatgericht en zijn harde werkers. Warme persoonlijkheden zijn het echter niet, zo klinkt het.

Inhoudelijk

Eelco Blok (53) is een inhoudelijke, echte KPN-man. 'Mister KPN' is dan ook zijn bijnaam. Hij werkt al 27 jaar voor het bedrijf en was onder meer directeur van de afdelingen Carrier Services, Corporate Networks en van Operations Vaste Net. Ook was hij operationeel directeur van de divisie Vast. Sinds 2006 is hij lid van de raad van bestuur.

In 2004 was hij al kortstondig bestuurslid, maar hij moest terugtreden nadat er onder zijn leiding illegale kortingen waren verstrekt aan zakelijke klanten. In 2006 keerde hij echter weer terug als bestuurder.

IJshockeyer

Het zal voor Blok, die een verdienstelijk ijshockeyer is geweest, moeilijk worden om uit de schaduw te komen van Scheepbouwer. Zo heeft de vertrekkende topman een ijzersterk imago onder analisten en investeerders. Ook heeft hij een uitstekend netwerk.

Blok krijgt geen gemakkelijke opdracht mee. Hij zal een oplossing moeten vinden voor de dalende omzet op thuismarkt Nederland. Tegelijkertijd moet de aandacht voor de klant niet ondergesneeuwd raken op de sterk competitieve telecommarkt waar de klant koning is.