Trichet wil 'ambitieuzere' EU-budgetregels

AMSTERDAM – Er zijn ambitieuzere hervormingen van de Europese budgetregels voor lidstaten nodig dan er nu op tafel liggen, vindt ECB-president Jean-Claude Trichet. Dit meldt Reuters zaterdag

“Een aantal van de voorstellen van de commissie gaan de juiste kant op, maar er zijn ambiteuzere hervormingen nodig om het goed functioneren van de monetaire unie te verzekeren”, zegt Trichet.

Trichet wil bijvoorbeeld dat landen met een fiscaal probleem automatisch worden onderworpen aan een diepte-analyse door de Europese Commissie of de ECB.

Verder moet er een onafhankelijk orgaan komen dat externe beoordelingen maakt. Ook zouden EU-lidstaten het nieuwe toezichtskader moeten verankeren in de nationale wetgeving.

Bewegingen

De ECB-president waarschuwde ook voor te sterke bewegingen van valuta van andere landen. Hij doelde op de zwakke positie van de dollar in de afgelopen maanden. Volgens Trichet ''hebben een te grote volatiliteit en ongecontroleerde bewegingen van de wisselkoers altijd een negatief effect op de economische en financiele stabiliteit''.

Hij liet weten het ''belangrijk te vinden dat de VS onlangs hebben bevestigd dat een sterke dollar ten opzichte van andere valuta ook in het belang van de VS is''.

Lees meer over:
Tip de redactie