Recordboete voor ex-bankier

AMSTERDAM- De voormalig topman van de Amerikaanse hypotheekbank Countrywide Financial heeft een recordboete voor fraude geaccepteerd van de Amerikaanse toezichthouder, de SEC. Dit meldt de BBC

Angelo Mozilo moet een boete betalen van 22,5 miljoen dollar (16 miljoen euro). Het is volgens de BBC de hoogste boete uitgedeeld aan een enkel persoon gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarktcrisis. Verder is er een boete van 45 miljoen dollar (32 miljoen euro) die wordt betaald door de nieuwe eigenaar van Countrywide, Bank of America.

Volgens de beurswaakhond SEC heeft Mozilo beleggers misleid door tussen 2005 en 2007 enorme kredietrisico's te nemen om marktaandeel voor Countrywide te behouden. Naast Mozilo moeten nog twee andere ex-bestuurders boetes betalen van honderdduizenden dollars.

Verbergen

Mozilo negeerde zijn plicht naar de investeerders toe door te verbergen wat hij zag vanuit zijn hoge positie, namelijk: het gevaar wat ontstond doordat Countrywide gebukt ging onder het gewicht van risicovolle hypotheken, volgens Robert Khuzami van de SEC.

Countrywide werd in 2008 overgenomen door Bank of America, nadat de hypotheekverstrekker in de problemen was gekomen door de sterke neergang van de Amerikaanse huizenmarkt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie