Boxhoorn bouwt aan zonne-imperium

AMSTERDAM - De 'duurzame' ondernemer Gosse Boxhoorn stampt in Limburg met behulp van Arabische investeerders een keten van zonne-energiebedrijven uit de grond. "Nederland weet het nog niet, maar de rest van de wereld wel: zonne-energie is een groeimarkt."

Het politieke klimaat is niet bevorderlijk voor duurzame energie, zegt Boxhoorn aan de telefoon vanuit Kerkrade, de huidige woonplaats van de geboren Amsterdammer. "Maar ik krijg voor mijn plannen wel enorm veel steun van de provincie Limburg."

De ondernemer werkt hard aan de oprichting van The Silicon Mine, een fabriek in Sittard die binnen twee jaar hoogwaardige grondstoffen voor zonnecellen gaat produceren. Arabische investeerders van de Al Manhal Investments Group uit Abu Dhabi zijn van plan om 200 miljoen euro te investeren.

Succes

Als de fabriek een succes wordt kan die investering oplopen tot 600 miljoen euro. Voor het overige kapitaal - de totale kosten voor de fabriek kunnen oplopen tot 1,2 miljard euro - trekt Boxhoorn langs diverse banken.

Mits zij voor eind december akkoord gaan, kan begin 2011 de bouw van de siliciumfabriek starten. Na de opening biedt het bedrijf werk aan zo'n 400 mensen.

Topuniversiteiten

Op het snijvlak van drie landen profiteert Boxhoorn van de kennis van diverse topuniversiteiten. "Vlak over de grens in Aken zit Europa's grootste universiteit op het gebied technologie. Eindhoven speelt op dat vlak ook een belangrijke rol. Maastricht doet het goed op het gebied van mba's, en de universiteit van Leuven is belangrijk voor halfgeleiderindustrie."

Dat zorgt voor een voorraad van zeer veel hoogopgeleid personeel. Boxhoorn kreeg inmiddels al zo'n honderd spontane sollicitaties van onderzoekers die bij hem aan de slag willen.

Keten

Naast The Silicon Mine investeert Boxhoorn in drie andere zonne-energiebedrijven, die samen het gehele productieproces van zonnepanelen bestrijken. The Silicon Mine fabriceert het benodigde silicium dat daarna verwerkt wordt in zogeheten 'wafers'.

Met die wafers worden modules gebouwd, die tenslotte eindigen in zonnepanelen.

Het is volgens Boxhoorn niet uitgesloten dat de gehele keten ooit één bedrijf gaat vormen. "Met zo'n keten van bedrijven die dicht bij elkaar liggen zijn veel kosten te besparen", zegt de ondernemer vooruitdenkend.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie