'Bedrijfsschuld Kooistra 150 miljoen'

AMSTERDAM - De schuldenlast van het failliete horecabedrijf Plassania van wijlen Sjoerd Kooistra wordt begroot op 150 miljoen euro. Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat curator Seerp Gratama vrijdag bij de rechtbank heeft ingedien

De holding van de voormalige horecamagnaat werd op 13 september door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. De vennootschap bleek niet meer in staat de lopende rekeningen te betalen. Grote schuldeisers zijn de FGH Bank en bierbrouwers Heineken, Inbev en Grolsch. Plassania beheerde diverse horecapanden in onder meer Amsterdam en Groningen.

De curator bekijkt nu of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van de activiteiten en verkoop van bestanddelen van de boedel, waaronder panden in eigendom en aan Plassania verbonden horecaondernemingen. Volgens de curator hebben zich diverse partijen gemeld die interesse hebben om bepaalde onderdelen uit de boedel over te nemen.

Opgenomen

De curator gaat de vorderingen van Plassania verder in kaart brengen en proberen te incasseren. Het gaat daarbij om een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro. Het management van Plassania stelt dat de holding ook een vordering op Kooistra zelf heeft.

De horecamagnaat zou de laatste drie jaar voor 23 tot 25 miljoen euro uit zijn bedrijf hebben opgenomen voor privé-doeleinden. De curator zegt deze kwestie nader te onderzoeken.

Aan Plassania zijn in totaal 72 horecabedrijven verbonden. De bedrijven zijn voor een deel gehuisvest in panden die eigendom zijn van Plassania en deels in panden die Plassania huurt. Kooistra pleegde in juni zelfmoord na een langdurig zakelijk conflict met bierbrouwer Heineken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie