The Grid

Stel je voor dat honderdduizenden computers op de wereld mee zouden kunnen helpen met het ontwikkelen van medicijnen. Dat we misschien kanker kunnen uitbannen of spierziekten tegen kunnen gaan? Dat kan.

Hiervoor is het fenomeen Grid Computing ontwikkeld. Wetenschappers gebruiken vaak computerprogramma’s om complexe algoritmes uit te voeren. Bijvoorbeeld om alle eigenschappen van proteïnen, enzymen et cetera te onderzoeken.

De applicatie die je kunt installeren om mee te helpen is intelligent. Hij detecteert wanneer de computer even niet in gebruik is en gaat dan werken aan de wetenschappelijke projecten. Op deze manier kun je de ongebruikte processorcapaciteit beter benutten!

Ondergesneeuwd

Een paar jaar geleden ben ik hier wel eens mee bezig geweest, maar toen is het langzaam ondergesneeuwd door alle andere dingen waar ik mee bezig was.

Gisteren liep ik er weer tegenaan en heb ik besloten dat ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid heb. Ik heb een aantal computers en servers die lang niet altijd even druk bezig zijn. In feite kan het geen kwaad om met al deze computers een netwerk op te bouwen.

Met andere woorden ben ik sinds kort weer op The Grid te vinden. Dit doe ik via het World Community Grid. (Er zijn meer van dit soort systemen.) Hier kun je de software downloaden en een account aanmaken, waardoor je zelf ook mee kan helpen.

Zeker in grotere bedrijven kan een CPU-gebruik van bijvoorbeeld maar 20 procent per computer een substantiële bijdrage leveren. In dit geval telt de kracht van velen.

Medicijnen

De actieve projecten van het moment zijn onder andere: het onderzoeken van kanker bij kinderen, het vinden van medicijnen tegen kanker, medicijnen tegen musculaire dystrofie en medicijnen tegen AIDS.

Stuk voor stuk zijn alle projecten van groot belang voor de wereld en zijn bevolking en daarom doe ik nu iets wat ik niet zo snel zou doen – daarom roep ik alle NUzakelijk-lezers op om op z’n minst ven te kijken of het wat voor jullie is en misschien direct te installeren. Als u het niets vindt, kunt het er altijd weer vanaf halen.

Ik zit weer op The Grid, u straks ook? Voor meer informatie, zie het World Community Grid.

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen.

Tip de redactie