PEKING - De Chinese autoriteiten hebben dit jaar al 1355 kleine kolenmijnen gesloten. De mijnen hadden een te lage productiecapaciteit om te voldoen aan de veiligheidsregels en de eisen voor schone productie.

Dat meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua vrijdag. In totaal wil China dit jaar 1539 kleine en gevaarlijke kolenmijnen sluiten in een poging de sector te hervormen.

Deze mijnen zijn gezamenlijk goed voor een productie van 121 miljoen ton kolen. De Chinese overheid controleert de komende maanden of de mijnen echt gestopt zijn met produceren.

Onveilig

De mijnindustrie in China staat bekend als uiterst onveilig, hoewel het aantal dodelijke ongevallen fors is gedaald. Kwamen in 2002 nog bijna zevenduizend mensen om het leven in mijnen, vorig jaar vonden iets meer dan 2600 kompels de dood tijdens hun werk.

Veiligheidsreglementen worden doorgaans niet of nauwelijks nageleefd en corruptie is eerder regel dan uitzondering.

De economische groei van China wordt grotendeels gevoed met kolen. Het land is voor driekwart van de energievoorziening afhankelijk van kolencentrales. Peking zet de laatste tijd meer in op windenergie en bouwt her en der enorme windparken om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.