CZ past 'borstkankerlijst' aan

TILBURG - Zorgverzekeraar CZ heeft de lijst van ziekenhuizen waarbij het vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt, aangepast.

In plaats van zes staan er nu vier behandelcentra op de lijst, die vrijdag om middernacht wordt gepubliceerd op de website van het bedrijf.

Dat heeft een woordvoerder van CZ donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht op de website van Omroep Brabant.

Volgens de zegsman zit het verschil in de manier waarop het aantal uitgevoerde operaties, een belangrijk criterium voor de zorgverzekeraar, is berekend. Voor twee ziekenhuizen pakt de aangepaste manier van tellen dus gunstig uit.

Voorkomen

CZ maakte zijn voornemen de lijst te publiceren enkele weken geleden bekend. Een groep ziekenhuizen probeerde dat vergeefs via de rechter te voorkomen. Zij stelden dat de zorgverzekeraar onnodige onrust zou veroorzaken onder borstkankerpatiënten en hun families.

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland en voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink waren wel te spreken over het initiatief van CZ. Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij hun inkoopbeleid naar kwaliteit kijken, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf.

Lees meer over:
Tip de redactie